Açılıyor

EĞİTİM VE TEKNOLOJİ

Eğitim bir toplumun gelişimi için en önemli unsurlardan biridir. Öğrenmeyi en üst düzeye çıkartmak için yıllarca birçok yöntem denenmiş ve bu yolda sürekli gelişmeler elde edilmiştir. Klasik eğitim yöntemlerine her defasında yenilikler katılmış ve günün teknolojik gelişmelerinden yararlanılmıştır.

Bilim ve teknolojide yaşanan hızlı gelişmeler ülkeleri kaçınılmaz bir yarışın içine sokmuş ve bu yarış var olan teknolojik olanakların geliştirilmesini bir ayrıcalık olmaktan çıkarıp zorunluluk haline getirmiştir. Çağın gereklerine ayak uydurmada ve gelişimi yakalamada en önemli rol şüphesiz eğitime düşmektedir. Bu rolün gerçekleştirilebilmesi için ise eğitim etkinliklerinde teknolojiden en verimli şekilde yararlanmak gerekmektedir. Teknoloji bilimin üretim, hizmet, ulaşım gibi alanlardaki sorunlara uygulanması sürecinde yararlanılan ve bilim ile uygulama arasında köprü görevi gören makineler, işlemler, sistemler, süreçler, yöntemler, yönetim ve kontrol mekanizmalarının tümüdür. Eğitim teknolojisi ise öğrenmenin tüm yönlerini içeren sorunları sistemli bir şekilde inceleyen, bu sorunlara çözümler bulmak amacıyla insan gücü, bilgi, yöntem, teknik, araç-gereç ve düzenleme gibi öğeleri işe koşarak uygun tasarımlar geliştiren, uygulayan, değerlendiren ve yöneten karmaşık bir süreçtir. Kısacası eğitim teknolojisi öğrenme-öğretme süreçlerinin tasarlanması, uygulanması ve geliştirilmesi sürecidir.

20. yüzyılın sonlarında her alanda yaşanan hızlı gelişim ve eğitim alanında teknolojiye yatırımların artması, eğitimcileri eğitim sistemini geliştirmeye zorlamıştır. Ancak, eğitim sistemlerinde gerekli olan değişimin önünde bazı engeller bulunmaktadır. Bu engellerin aşılması için teknolojiye yeterli bütçe ayrılmalı, eğitimciler ve yöneticiler teknolojik alanda kendini geliştirip bu alanda yeterli deneyime sahip olmalıdır. Nitekim son yıllarda, iletişim araçları ve bilişim teknolojisinde çok büyük gelişmeler yaşanmıştır. Böylece bilişim ve iletişim araçlarındaki üretim maliyetlerinin düşürülmesiyle, insanların ve kurumların son teknolojik ürünlere ulaşması kolaylaşmıştır. Ayrıca öğretmen yetiştiren kurumlar da öğretmen adaylarının eğitiminde teknolojiden fazlaca yararlanmalıdır. Öğretmenler ise teknolojiyi eğitim-öğretim etkinliklerinde istenilir düzeyde kullanmak için kendilerini geliştirmeli ve eğitim sistemlerinde teknolojik yenilikleri aktif şekilde kullanmalıdır.

Client Name

Blog Sayfasına Dönmek İçin Tıklayınız